Koningin en Turkse president in Limburg

President Gül van Turkije begon zijn derde dag van het staatsbezoek aan Nederland op het Centraal Station in Amsterdam. Per Koninklijke Trein reed hij samen met zijn vrouw naar Horst, waar koningin Beatrix hen opwachtte. Het gezelschap verplaatste zich daarna naar Venlo, waar een bezoek aan de Floriade werd gebracht.

Als dank voor vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije doopte de Turkse president Abdullah Gül een nieuwe hyacint: Hyacinthus ‘Istanbul’. De ceremonie op de Floriade 2012 in Venlo werd onder andere bijgewoond door koningin Beatrix en Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In het najaar van 2012 zal de hyacint ‘Istanbul’ volop in stadsparken in Istanbul en in de privétuin van de Turkse President  worden aangeplant, zodat daar volgend voorjaar Turks-Hollandse kleur en fleur te beleven valt.

Later vertrok het gezelschap naar Maastricht. Er werd geluncht in het Gouvernement – het provinciehuis in Limburg – en een bezoek gebracht aan het Bonnefantenmuseum. Later donderdag staat de afscheidsceremonie gepland op de Markt, met de volksliederen en een laatste inspectie van de erewacht. Op Maastricht Aachen Airport neemt koningin Beatrix afscheid van de president en zijn vrouw.