Placeholder

Koningin Elizabeth is de machtigste vrouw

Koningin Elizabeth is de machtigste vrouw in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het BBC-programma Women’s Hour bepaald. De show, die al 67 jaar bestaat, heeft voor het eerst een lijst van de 100 machtigste Britse vrouwen samengesteld.

Programmaredactrice Alice Feinstein vertelt The Telegraph niet verbaasd te zijn over de keuze. “Ze staat aan het hoofd van de staat en de Gemenebest. De koningin heeft veel potentiële macht die ze zou kunnen gebruiken, hoewel ze dat niet doet.” Wat ook moet hebben meegespeeld volgens Feinstein is het wekelijkse gesprek dat de koningin met de premier voert. “De koningin wordt gerespecteerd vanwege haar ervaring.”

Andere vrouwen uit de koninklijke familie, zoals de hertogin van Cambridge, hebben de lijst niet gehaald. De jury heeft haar wel overwogen, aldus een van de juryleden. “Ze is enorm invloedrijk, maar nog niet machtig.”

De top 100 wordt verder aangevoerd door onder meer Theresa May, minister van Binnenlandse Zaken en bankier Ana Botín. Bekende Britse vrouwen als JK Rowling, Adele en Stella McCartney staan lager in de lijst.