Placeholder

Koningin bepalende factor bij staatsbezoeken

De politieke invloed van koningin Beatrix was altijd beperkt, maar naar verluidt had ze op één terrein een behoorlijke vinger in de pap. Tijdens haar 33-jarige regering was zij de bepalende factor op het gebied van de buitenlandse bezoeken. In feite bepaalde Beatrix waar een staatsbezoek naar toe ging. Dat zegt Ed Kronenburg, voormalig grootmeester (de hoogste functionaris aan het Hof) en secretaris-generaal was van Buitenlandse Zaken, in het boek Ik zal handhaven. Beatrix, koningin in een veranderd land. Het boek van Lars Andersson, Lukas Burgering en Heidi Wulfsen. De koningin gaf het zelf ook toe tijdens het persgesprek van haar laatste staatsbezoek. Over Brunei liet ze weten dat het haar na het bezoek van de sultan een goed idee leek om ook naar zijn land te komen.

Kronenburg zegt in het boek: ‘Het was de koningin zelf die de beslissing nam om wel of niet naar een bepaald land toe te gaan. Natuurlijk was er ook een politieke afweging, maar ze werd niet ‘gestuurd’. In het Verenigd Koninkrijk kan de minister-president zeggen: ‘Ik wil dat u gaat’, of: ‘Het is goed als u…’, en dan zegt de Britse koningin: ‘Als u dat een goed idee vindt, dan zal ik dat doen.’ Zo werkt het hier niet.’ Er werd tot nu toe gedacht dat de koningin werd geraadpleegd, omdat zij het bezoek moet doen. Het was niet zo dat de koningin eigenhandig en in haar eentje beslite ergens naar toe te gaan. Kronenburg: ‘Als de koningin een staatsbezoek initieerde, zei ze niet: ‘Ik ga naar Spanje’, maar: ‘Zou het niet een goed idee zijn als we de banden met Spanje weer eens aanhalen met een staatsbezoek?’ Het is volgens de oud-grootmeester denkbaar dat het kabinet zou hebben gewild dat de koningin naar een bepaald land zou zijn gegaan, maar dat ze erop tegen zou zijn geweest en dat het dan niet gebeurde. Voor zover hij weet is dat in de praktijk niet voorgekomen.
Nederlandse ondernemers kennen al jaren het belang van de staatsbezoeken. De koningin opent nou eenmaal deuren die voor de gewone burger of ondernemer gesloten blijven. Maar al te graag reizen bedrijven mee en profiteren van de vele contacten die worden gelegd en de contracten die worden gesloten.