Koningin beloont jonge kunstenaars met prijs

Koningin Beatrix ontving vandaag in haar Koninklijk Paleis in Amsterdam de vier winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De koningin spreekt haar waardering uit voor de kunstenaars, niet alleen vanwege hun prestatie op het artistieke vlak, maar ook voor de getoonde durf. Het zelfvertrouwen in het eigen kunnen en de durf om deze uitdaging aan te gaan, is namelijk ook een grote prestatie. Op deze manier is het mogelijk dat jong talent aan het grote publiek wordt getoond. Daarom kijgen Moran Fisher, Carl Johan Högberg, Jenny Lindblom en Kim van Norren uit handen van koningin Beatrix € 6500,- als aanmoedigingsprijs.

Na de uitreiking maakt de Koningin een uitgebreide ronde langs alle kunstwerken, waar de kunstenaars hun eigen werk nader mogen verklaren. Een breed spectrum aan beschilderde doeken wordt bekeken, van abstract tot figuratief, van eenvoudig tot zeer complex.

Naast de werken van de vier winnende kunstenaars, twee per winnaar, zijn ook twintig andere werken uit de overige inzendingen geselecteerd in de tentoonstelling die tot en met 7 november te zien is in de galerijen rondom de Burgerzaal van het Paleis op de Dam.Al sinds 1871 wordt de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt. De prijs is ingesteld door koning Willem III om jonge kunstenaars te stimuleren. Jaarlijk zijn er vier winnaars, die elk € 6500,- krijgen als aanmoedigingsprijs. Dit jaar zonden ruim 250 kunstenaars hun werk in, die door een zeskoppige jury werd beoordeeld.