Koningin Beatrix opent vernieuwde Madurodam

Koningin Beatrix opent op zaterdag 21 april het vernieuwde Madurodam. Het is ook bijna zestig jaar geleden dat Beatrix, toen nog prinses, de allereerste burgemeester van het miniatuurstadje werd. In juli 1952 werd ze geïnstalleerd (foto). Nieuw in het park is onder andere Paleis Het Loo, dat op een miniatuursteenworp afstand van Paleis Huis ten Bosch in het park gelegen is.

Na een verbouwing van vijf maanden is Madurodam veranderd in een interactief doe-park over Nederland. Het nieuwe Madurodam is verdeeld in drie themagebieden: WaterRijk met water als vriend en vijand, StedenRijk, over oude binnensteden en VindingRijk, waar getoond wordt hoe Nederlandse architectuur, innovaties, entertainment en design als inspiratiebron dienen in het buitenland.

Bezoekers kunnen leren vliegen op Schiphol, een overstroming voorkomen door de Oosterscheldekering te sluiten en containers op schepen laden in de haven van Rotterdam. Via interactieve schermen worden de verhalen achter de gebouwen verteld en met een scankaart, ingesteld op de taal van de bezoeker, kunnen videoschermen worden geactiveerd. Er is een nieuwe speeltuin met als thema de Waddenzee.