×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Beatrix ontsteekt licht Domtoren

  Officieel begin viering 300 jaar Vrede van Utrecht

  Koningin Beatrix ontsteekt licht Domtoren

  Koningin Beatrix zet donderdagavond de Dom in Utrecht vol in het licht. Dat doet ze vanaf het balkon van het Academiegebouw aan het Domplein. Daar krijgt de koningin, die wordt vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, door de burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht een lantaarn aangereikt. Door het licht in de lantaarn op te draaien, wordt tegelijkertijd ook de Dom in het licht gezet en volgt er een licht en geluidsspel.

  Met de lichtshow wordt een officieel begin gemaakt met de viering van de 300ste verjaardag van de Vrede van Utrecht. Voorafgaand aan de plechtigheid is een concert. Violiste Janine Jansen en haar vader, voormalig Domkerk-organist Jan Jansen, vertolken samen met De Nederlandse Bachvereniging muziek uit de afgelopen 300 jaar die ‘het verlangen van de mensheid naar eeuwige vrede weerspiegelt’. Daarbij ook werken die William Croft en Georg Friedrich Händel speciaal in 1713 schreven ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht.

  De Vrede van Utrecht maakte destijds een einde aan tal van conflicten in met name Europa – onder andere over wie in Spanje op de troon mocht komen – maar ook aan strijd ver daar buiten. Eén van de uitkomsten van de Vrede van Utrecht leidt nog steeds tot wrijving. Spanje moest in 1713 Gibraltar afstaan aan Engeland, en probeert de strategische rots nog steeds terug te krijgen.

  11 april 2013 - 18:40