Placeholder

Koningin Beatrix ontsteekt licht Domtoren

Koningin Beatrix zet donderdagavond de Dom in Utrecht vol in het licht. Dat doet ze vanaf het balkon van het Academiegebouw aan het Domplein. Daar krijgt de koningin, die wordt vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, door de burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht een lantaarn aangereikt. Door het licht in de lantaarn op te draaien, wordt tegelijkertijd ook de Dom in het licht gezet en volgt er een licht en geluidsspel.

Met de lichtshow wordt een officieel begin gemaakt met de viering van de 300ste verjaardag van de Vrede van Utrecht. Voorafgaand aan de plechtigheid is een concert. Violiste Janine Jansen en haar vader, voormalig Domkerk-organist Jan Jansen, vertolken samen met De Nederlandse Bachvereniging muziek uit de afgelopen 300 jaar die ‘het verlangen van de mensheid naar eeuwige vrede weerspiegelt’. Daarbij ook werken die William Croft en Georg Friedrich Händel speciaal in 1713 schreven ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht.

De Vrede van Utrecht maakte destijds een einde aan tal van conflicten in met name Europa – onder andere over wie in Spanje op de troon mocht komen – maar ook aan strijd ver daar buiten. Eén van de uitkomsten van de Vrede van Utrecht leidt nog steeds tot wrijving. Spanje moest in 1713 Gibraltar afstaan aan Engeland, en probeert de strategische rots nog steeds terug te krijgen.