×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Willem-Alexander geeft primeur vrijdag aan Luxemburg

  Niet eerste staatsbezoek, wel eerste buitenlandse bezoek koningspaar

  Koning Willem-Alexander geeft primeur vrijdag aan Luxemburg

  Het groothertogdom Luxemburg krijgt vrijdag de primeur van het eerste officiële buitenlandse bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze volgen daarbij het voorbeeld van koningin Beatrix die haar reeks van 54 staatsbezoeken in 1981 begon in Luxemburg, dat tot 1890 werd geregeerd door een Oranjevorst. De Nederlandse koningen dubbelden in die tijd als groothertog van Luxemburg.

  Willem-Alexanders verre voorvader koning-groothertog Willem II zal vanaf zijn ruiterstandbeeld op de Place Guillaume II toekijken hoe het nieuwe koningspaar bij aankomst in de hoofdstad een korte wandeling maakt naar het paleis. Willem II staat in Luxemburg nog altijd in hoog aanzien, evenals diens zoon Hendrik naar wie de huidige groothertog Henri is vernoemd. Hendrik was door zijn broer Willem III als stadhouder aangesteld in het groothertogdom en zette zich altijd zeer in voor de belangen van het kleine staatje dat de koning-groothertog op een gegeven moment zelfs wilde verkopen aan Frankrijk.

  Het koninklijk bezoek vrijdag duurt maar kort. Na de ontvangst in het paleis is er een lunch, waarbij ook erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie aanwezig zijn, en daarna volgen er nog kennismakingsgesprekken met parlementsvoorzitter Laurent Mosar en premier Jean-Claude Juncker, de langst dienende premier in Europa (sinds 1995).

  23 mei 2013 - 14:44