Koning Tonga overleden

Koning George Tupou V van Tonga is zondag overleden in een ziekenhuis in Hong Kong. Dat heeft het Ministerie van Informatie van Tonga via de radio gemeld. De koning was 63 jaar.
‘Het nieuws moet nog bevestigd worden,’ schreef een Tongaanse nieuwssite eerder op de dag, ‘maar onze betrouwbare bron heeft ons geïnformeerd dat de koning vroeg in de middag naar het ziekenhuis werd vervoerd, waar hij enkele uren later is overleden.’ Nieuw-Zeelandse media berichten dat de koning tien dagen geleden al naar de intensive care in een ziekenhuis in Hong Kong werd gebracht, waar zijn toestand in korte tijd zeer verslechterde. De koning onderging verleden jaar een levertransplantatie, maar niets zou op problemen hebben gewezen.

Volgens de berichten was de kroonprins, Tupouto’a Lavaka, kort voor het overlijden in het ziekenhuis aanwezig. Hij is de jongere broer van de koning. George Tupou was niet getrouwd en had een dochter, die niet in aanmerking komt voor de troon.

Op 1 augustus 2008 werd George Tupou tot koning gekroond, na het overlijden van zijn vader op 10 september 2006. De koning was vaak herkenbaar aan zijn militaire kostuums, vaak met tropenhelm en monocle.

Geupdate: 20:51