Placeholder

Koning Juan Carlos doet jacht van de hand

Koning Juan Carlos doet afstand van zijn jacht Fortuna. Het paleis heeft het ‘Patrimonio Nacional’, het nationaal erfgoed dat het schip in beheer heeft en aan de koning ter beschikking stelt, laten weten dat de koning er niet meer mee wil varen. Het laatste koninklijke tripje dateert van augustus vorig jaar.
Fortuna is een bijzonder vaartuig, met een snelheid van 130 kilometer per uur een van de snelste in zijn soort. De koning kreeg het in 2000 cadeau van een aantal zakenlieden van de Balearen eilanden als waardering voor de jaarlijkse koninklijke vakanties op Mallorca. Dat zagen zij als een ondersteuning van het toerisme op de eilanden. Fortuna verving destijds een boot die Juan Carlos in 1979 had gekregen van de koning van Saoedi-Arabië.
Het brandstofgebruik van Fortuna, die 18 miljoen kostte, wordt in de Spaanse media als één van de redenen genoemd voor het afstoten van de boot. Een volle tank kost 26.000 euro en dat is in tijden van bezuinigingen en economische crisis geen uitgave die de koning nog wil doen.
Het ‘Patrimonio Nacional’ moet nu beslissen wat er met de Fortuna gebeurt.