Koning Harald leeft mee

Opnieuw groot verdriet in Noorwegen. De dubbele aanslag van 22 juli werd in Oslo herdacht met een nationale herdenking, waarmee het einde van een periode van rouw wordt gemarkeerd. Behalve kroonprinses Mette-Marit, die bij de aanslag op Utøya haar halfbroer verloor - kreeg ook koning Harald het erg zwaar. Tijdens zijn toespraak kon hij zijn snikken maar moeilijk onderdrukken. De weergoden waren gelijkgestemd en voelden mee met het heersende gevoel. In de emotionele toespraak sprak hij bemoedigende woorden voor zijn land.

 ‘Als vader, grootvader en echtgenoot kan ik alleen maar gissen naar uw pijn. Als uw koning voel ik mee met iedereen van u.’ In de Noorse media wordt vol lof gesproken over de warm en ongebruikelijk persoonlijke woorden van de koning. Niet eerder zagen ze hem zo.

Bij de herdenking waren naast de Noorse koninklijke familie (koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit, erfprinses Ingrid-Alexandra, halfbroer Marius, prinses Märtha Louise en Ari Behn) ook kroonprins Frederik van Denemarken en kroonprinses Victoria van Zweden aanwezig.