×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Klaar voor Prinsjesdag!

  Zo ziet de Gouden Koets er van binnen uit

  De Koninklijke Stallen zijn klaar voor Prinsjesdag. Ik heb het met eigen ogen kunnen zien. Afgelopen vrijdag organiseerde de Rijksvoorlichtingsdienst voor de media een rondleiding door de stallen. De prachtige paarden die deze keer de Gouden Koets zullen trekken stonden al te glimmen van trots. Zoals artiesten zich voorbereiden op een groot optreden, zo worden ook deze paarden langzaam klaar gemaakt voor de grote dag. Enkele paarden hadden al een vlecht in de manen zodat die er op Prinsjesdag weelderig uit zien. Ik heb Tjerk en Jelle, twee van de Friezen die het trekwerk van de Gouden Koets zullen doen, een extra worteltje en een klopje op de hals gegeven. Dat kunnen ze wel gebruiken want de Stalmeester, Kolonel Bert Wassenaar, vertelde dat van de acht paarden voor de Gouden Koets er maar vier – de achterste paarden – het echte trekwerk doen. De voorste vier paarden moeten echter wel stressbestendig zijn.

  Zij moeten door de krappe poort bij het Binnenhof en als er calamiteiten zijn – een rookbommetje bijvoorbeeld – wordt er van de voorste vier verwacht dat zij gewoon doorlopen. De trekpaarden zullen hun stoere broeders vooraan dan ook gewoon volgen. Stalmeester Bert Wassenaar rijdt op Prinsjesdag vooraan in de stoet. Hij rijdt op Benito, het paard van de Koningin. Vorig jaar moest hij Prinsjesdag missen, wegens een blessure aan het been. Maar dit jaar is de prachtige schimmel er weer bij. De koningin, die na haar knie-operatie een tijdlang niet kon paardrijden, neemt Benito weer geregeld mee voor een mooie tocht over het Haagse strand.
  Hoogtepunt van de rondleiding was natuurlijk de ruimte met de koetsen. Ik ben inmiddels echt wat pracht en praal gewend, maar de Gouden Koets blijft iets bijzonders. Voor ons werden de de deuren van de Koets even geopend, zodat we ook eens konden zien hoe die er van binnen uitziet. Op de vloer van de koets lag een grote gouden kroon. Vergeten bij een vorig bal, opperde ik voorzichtig.Nee, het is de grote gouden kroon, die bovenop de koets komt zodra hij naar buiten is gereden. Met kroon is de Gouden Koets te hoog om door de poort te kunnen.

  Foto’s Reni van Maren. Zie ook www.reni.nl

  15 september 2008 - 16:10