Placeholder

Kinderen mogen nieuw koningspaar ontmoeten

In elke Nederlandse provincie krijgt een aantal kinderen en één leraar de mogelijkheid om koning Willem-Alexander en koningin Máxima te ontmoeten. Dat meldde het Nationaal Comité Inhuldiging donderdag op de nieuwe website koningsspelen.nl.

Willem-Alexander en Máxima openen op 26 april de Koningsspelen voor alle kinderen in het basisonderwijs. De basisschool die de meest originele Spelen organiseert en het beste laat zien dat ze het samen hebben gedaan, maakt kans op de ontmoeting. Als voorbeeld noemt het comité versieringen waar de hele buurt aan heeft meegeholpen of een samenwerking met lokale sportverenigingen. “Wie weet kunnen de leerlingen samen een groot ‘koningsbrood’ bakken.”

Elke school kan vervolgens een video of fotoreportage opsturen naar de burgemeester of wethouder van Sport. Die kiest daaruit de meest originele school van de gemeente. De commissarissen van de Koning bepalen uiteindelijk per provincie welke school de meest originele Koningsspelen heeft georganiseerd. De winnende kinderen ontmoeten het koninklijk paar tijdens hun tocht langs de provincies, na 30 april.

Onderdeel van de Koningsspelen zijn een gezond ontbijt, een gezamenlijk startschot en een sportdag. De feestelijke dag vervangt de reguliere lessen.