Kate en William terug naar waar het begon

Een duizendtal belangstellenden was vandaag op St. Andrews, Schotland's oudste universiteit én de plek waar William en Kate elkaar voor het eerst zagen, verliefd werden en de eerste jaren samen hadden. In 2005 studeerden ze er buiten af maar vandaag keerden ze terug naar deze plek om de zeshonderdste verjaardag van de universiteit te markeren.

Samen onthullen ze een plaquette om deze dag te gedenken. ‘Dit is een speciaal moment voor Catherine en mij. Het voelt als thuiskomen,’ speecht William, die jarenlang op St. Andrews studeerde. Het is Kate’s tweede officiële verplichting, bovendien de tweede dag op rij. Het bezoek resulteerde in blije gezichten langs de kant. Cadeautjes en bloemen werden hartelijk door de prinses-in-wording ontvangen. ‘Heel erg bedankt, ze zijn erg mooi!’ riep Kate nadat ze een bos narcissen kreeg aangeboden.
Natuurlijk, bij een tweede officiële bezoek kan Kate nog niet alles onder de knie hebben. Ze heeft wel duidelijk haar huiswerk gedaan, door het volkslied van Wales te leren. En wat ze niet kan leren, maar wél onder de knie heeft, is haar natuurlijke gevoel voor humor en de manier waarop ze mensen op hun gemak stelt, zoals ze liet zien bij een van de aanwezige kinderen.
Even valt ze een beetje uit haar rol. Als ze een fotolijstje zien met een foto van prinses Diana met William en Kate in korte broek, grist ze de foto weg – ‘Oh my goodness’ – en wijst naar William: ‘Kijk die knokige knieën!’