×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Kamer wil ceremonieel koningschap

  Meerderheid wil macht koningin inperken

  Voortaan is er geen rol meer weggelegd voor koningin Beatrix tijdens het formatieproces. Een ruime meerderheid de Tweede Kamer vindt dat. Reden daarvoor is het gebrek aan transparantie en de chaotische gang van zaken. In het huidige systeem overlegt de koningin met de fractievoorzitters en haar adviseurs en stelt daarna een informateur aan. De gesprekken die gevoerd worden met de koningin blijven binnenskamers. Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt daar spoedig een eind aan. Deze gang van zaken is een vorm van gewoonterecht, dat in de loop der jaren is ontstaan en niet grondwettelijk is vastgelegd.


  Dat er nu wel een meerderheid is, komt een beetje als een verrassing. Tijdens het debat over de regeringsverklaring, diende de PVV een motie in om de macht van de koningin te beperken. PvdA steunde dit toen niet, maar nu wel. PvdA-leider Job Cohen is van mening dat de motie van Wilders gebaseerd was op ‘venijn en revanche’, omdat de formatie niet is uitgepakt zoals hij het gewild heeft. ‘Maar wij komen zeker op het onderwerp terug,’ aldus Cohen.

  In 1971 vond eenzelfde discussie plaats in de Tweede Kamer. Toen werd besloten na de verkiezingen zelf een debat te houden over de te benoemen (in)formateur. Uiteindelijk gebeurde dit niet en bleef de gang van zaken ongewijzigd.

  9 november 2010 - 19:20