×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Juristen: Aantreden Filip als koning ongrondwetting

  Koning kan niet zelf over troon beschikken

  Juristen: Aantreden Filip als koning ongrondwetting

  Meerdere Belgische juristen plaatsen grote vraagtekens bij de troonswisseling zondag in België. Zij zijn van mening dat de Belgische grondwet niet toestaat dat een regerende koning zijn troon overdraagt aan diens opvolger. Het aantreden van koning Filip zou dan ook ongrondwettig zijn.


  Dat meldde de krant De Standaard woensdag. Volgens advocaat en onderzoeker Jan Ghysels is een speciale wet nodig, net zoals in 1950 toen Leopold III afstand moest doen van de troon. Zonder zo’n speciale wet kunnen alle daden van de nieuwe koning worden aangevochten voor de rechtbank, stelt hij.

  In Nederland is in 1848 in de grondwet opgenomen dat de koning kan aftreden en zijn opvolger kan aanwijzen. België wilde dat niet om te vermijden dat de koning zelf over de troon zou beschikken, zegt Ghysels.

  België is het enige koninkrijk waar de koning niet koning wordt door het overlijden of aftreden van zijn voorganger, maar door de eedaflegging in het parlement. Grondwetspecialist Emmanuel Vandenbossche erkent in De Standaard dat het beter zou een en ander netjes te regelen zoals in Nederland. Maar hij ziet geen problemen met de komende troonswisseling. Het parlement aanvaardt de eedaflegging. Overigens is er gedurende een half uur geen koning: tussen de abdicatie van Albert en de eedaflegging van Filip, aldus Vandenbossche.

  17 juli 2013 - 12:33