Placeholder

Juristen: Aantreden Filip als koning ongrondwetting

Meerdere Belgische juristen plaatsen grote vraagtekens bij de troonswisseling zondag in België. Zij zijn van mening dat de Belgische grondwet niet toestaat dat een regerende koning zijn troon overdraagt aan diens opvolger. Het aantreden van koning Filip zou dan ook ongrondwettig zijn.

Dat meldde de krant De Standaard woensdag. Volgens advocaat en onderzoeker Jan Ghysels is een speciale wet nodig, net zoals in 1950 toen Leopold III afstand moest doen van de troon. Zonder zo’n speciale wet kunnen alle daden van de nieuwe koning worden aangevochten voor de rechtbank, stelt hij.

In Nederland is in 1848 in de grondwet opgenomen dat de koning kan aftreden en zijn opvolger kan aanwijzen. België wilde dat niet om te vermijden dat de koning zelf over de troon zou beschikken, zegt Ghysels.

België is het enige koninkrijk waar de koning niet koning wordt door het overlijden of aftreden van zijn voorganger, maar door de eedaflegging in het parlement. Grondwetspecialist Emmanuel Vandenbossche erkent in De Standaard dat het beter zou een en ander netjes te regelen zoals in Nederland. Maar hij ziet geen problemen met de komende troonswisseling. Het parlement aanvaardt de eedaflegging. Overigens is er gedurende een half uur geen koning: tussen de abdicatie van Albert en de eedaflegging van Filip, aldus Vandenbossche.