Placeholder

Jubilea centraal bij Overijssels bezoek

Met het onthullen van een schilderij is woensdagmiddag het officiële startsein gegeven voor de jubileumfeesten van het Overijsselse lintdorp ’s-Heerenbroek. Dat viert dit jaar zijn 650-jarig bestaan en niemand minder dan koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen langs om de onthulling door Gerrie Wessels - de oudste inwoner van het dorp - bij te wonen.

Heel ’s-Heerenbroek – alle 625 inwoners waren vooraf gescreend – was op de broeierig hete middag uitgelopen voor het koninklijk bezoek, dat volgens de kinderen van de prinses Julianaschool een ‘eenmalige gebeurtenis’ was waarvoor ze eigenlijk de afgelopen dagen best zenuwachtig waren. De schoolkinderen mochten het koningspaar dan ook toezingen.

De Overijsselse commissaris van de koning Ank Bijleveld koos voor het koninklijk kennismakingsbezoek aan haar provincie een wat andere benadering dan haar collega-commissarissen. Ze wilde graag dat het bezoek zou aansluiten bij bestaande en reeds geplande evenementen, zoals de viering van het 650-jaar bestaan van ’s-Heerenbroek en later woensdagmiddag de viering van 750 jaar stadsrechten in Goor.

Het is de benadering die koningin Beatrix ook altijd toepaste wanneer gemeenten werden gezocht waar ze met haar familie Koninginnedag kon ‘meevieren’. Overijssel gebruikt de tijd ook minder voor zwaaien en handen schudden en meer voor gesprekjes met vertegenwoordigers uit alle gemeenten van de provincie. Die zijn deels in Zwolle en deels in Goor verzameld.