×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Jarige Elizabeth deelt geld uit

  De traditie van Royal Maundy

  Royal Maundy is zo'n mooie engelse traditie, die hier nauwelijks bekend is. Op Witte Donderdag (Maundy Thursday) bezoekt de Engelse koningin een kerkdienst waar ze zakjes met geld uitdeelt. Dit jaar viel de viering zelfs plaats met haar 85-ste verjaardag. In plaats van cadeautjes krijgen, deelde Elizabeth zelf zakjes met geld uit. Dat geld is oorspronkelijk bedoeld om de armen te ondersteunen. Vroeger hoorde bij de ceremonie een onsmakelijk klusje. Het was gebruikelijk dat de Engelse koningen op Witte Donderdag (maar soms ook op andere dagen) de voeten wasten van bedelaars en andere armen. Ook was het gebruikelijk dat de koningin haar jurk afstond aan de allerarmsten. Deze werd na vertrek meestal verscheurd, omdat alle aanwezige armen er een deel van wilden. De traditie werd van wassen, geld en kleding schenken werd zeer trouw gedaan aangezien de koning daarmee liet zien net zo nederig te zijn als Jezus Christus. De laatste Engelse koning die nog voeten waste, was koning-stadhouder Willem III (de enige Oranje die Koning van Engeland was). Daarna vond men het een te groot risico om de vorsten zo dicht bij bacteriën en mogelijke ziekten te brengen.Het uitdelen van zakjes met geld werd echter gehandhaafd, tot op de dag van vandaag. Het waren eerst drie zakjes: een met een muntstuk om de donatie van de jurk af te kopen, een voor voedsel en een om kleding van te kopen. Tegenwoordig geeft Elizabeth twee zakjes: een met een speciaal muntstuk en een met de rest van Maundy-money. in 2011 is dat een speciale munt van 5 pond ter gelegenheid van van de 90-ste verjaardag van prins Philip en eentje van 50 pence vanwege de Olympische Spelen in 2012. De munten kunnen gebruikt worden maar worden vanwege de verzamelwaarde meestal in hun zakjes betaald. Tegenwoordig geeft Elizabeth de zakjes aan bejaarden. De dienst vond plaats in Westminster Abbey, maar de koningin heeft vastgelegd dat de dienst maar een keer per tien jaar in Londen mag plaatsvinden. De rest van de jaren elders in het Verenigd Koninkrijk.


  21 april 2011 - 13:40