Placeholder

In sneltreinvaart naar de provincies

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen dinsdag in Groningen en Drenthe aan hun rondgang langs alle 12 provincies. Ze hebben daar 6 dagen voor uitgetrokken – 2 provincies per keer – met de bedoeling dat veel mensen de kans krijgen het nieuwe koningspaar van dichtbij te zien of te ontmoeten. Het is niet voor het eerst dat de kennismakingsbezoeken in zo’n hoog tempo worden afgelegd. Koningin Beatrix en prins Claus deden in 1980 hetzelfde. Zij gingen de (toen nog) 11 provincies en de Flevopolders in een zelfde tijdbestek langs.

Dat was in elk geval sneller dan 32 jaar eerder bij koningin Juliana. Die bezocht geen 2 provincies per dag maar trok per provincie 2 dagen uit. De tournee werd dan ook uitgesmeerd over 2 jaar. Willem-Alexander en Máxima maakten in 2001 als net verloofd paar ook al eens een rondje langs alle provincies. Dat was om Máxima kennis te laten maken met het land en de Nederlanders met Máxima.

Kindercircus

In Groningen komt dinsdag eerst het provinciebestuur aan bod om de koninklijke bezoekers te begroeten en daarna staat er een stadswandeling op het programma. De invulling lijkt op dat van een gemiddeld Koninginnedagbezoek met bijvoorbeeld muziekoptredens, kindercircus, presentaties van energiebedrijven, popfestivals en kunstenaars.

Na de provinciehoofdstad volgt een bezoek aan landgoed Nienoord in Leek voor een rit met een koets, bezoek aan een markt met streekproducten en een ontmoeting met vertegenwoordigers van een school die de origineelste Koningsspelen organiseerde.

Bijzondere mensen

De koppeling met Drenthe wordt gemaakt bij de provinciegrens in Roden waar een bijeenkomst is met uit elk van de 2 provincies 50 ‘bijzondere’ mensen, zoals sporters, musici, vrijwilligers en ondernemers. Vervolgens gaat het paar via Dwingeloo en Beilen naar Assen voor de afsluiting van de eerste tourneedag met onder meer opnieuw een stadswandeling.

Donderdag zijn de volgende 2 provincies aan de beurt. Dat zijn Gelderland en Utrecht.