×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Het Loo exposeert eeuwenoude bijbels Oranjes

  Bijzondere exemplaren van Willem de Zwijger en Anna Paulowna

  Het Loo exposeert eeuwenoude bijbels Oranjes

  Het gezangboekje van koningin Anna Paulowna, de Bijbelplaten die bij het godsdienstonderwijs aan koningin Wilhelmina werden gebruikt en de kostbare, met zilver versierde Bijbel die koning Willem III van het Nederlandse volk kreeg, als dank voor zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp van 1861. Maar het meest bijzondere dat Paleis Het Loo vanaf 26 april tentoonstelt komt uit de collectie van Willem van Oranje, met op de band zijn wapen. Dat alles is vanwege de de tentoonstelling ‘Oranje en religie’, over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen.

  Kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit illustreren welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes. De tentoonstelling schetst een beeld van de godsdienstige beleving van de leden van het Huis Oranje-Nassau, gezien tegen de religieuze ontwikkelingen van hun tijd. In de geest van Willem van Oranje, die godsdienstige tolerantie hoog in het vaandel had staan, voelden de Oranjes zich door de eeuwen heen betrokken bij uiteenlopende geloofs- overtuigingen. Hoewel het Huis Oranje-Nassau protestant bleef, was er met name door de huwelijken met buitenlandse huizen ook ruimte voor andere religies, zoals de Anglicaanse, Russisch-orthodoxe, en recenter, de rooms-katholieke. De Oranjes gingen zondags ‘ter kerke‘, zittend in hun hofbank of in de paleiskapel.

  Het project Refo500 werkt met diverse activiteiten in binnen- en buitenland toe naar de herdenking van 500 jaar Reformatie in het jaar 2017. Apeldoorn en de Duitse stad Heidelberg werken in 2013 samen naar aanleiding van het 450-jarig bestaan van de Heidelbergse Catechismus (1563-2013) en organiseren drie tentoonstellingen, die plaatsvinden in Paleis Het Loo, Slot Heidelberg en het Kurpfälzisches Museum Heidelberg.

  8 februari 2013 - 11:58