Het is een waardevolle vriendschap’

Koningin Beatrix is dinsdag met het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp in de haven van Oslo aangekomen voor haar driedaagse staatsbezoek aan Noorwegen. Daar werd ze met 126 saluutschoten welkom geheten. In een nabijgelegen fjord ging de koningin eerder aan boord, onder het gebulder van 21 saluutschoten. Kroonprins Haakon was het marineschip met zijn koninklijke sloep tegemoet gevaren om Beatrix te begroeten en haar mee te nemen naar de wal. Op de kade wachtten de Noorse koning Harald, koningin Sonja en prinses Mette-Marit de koningin op.

Beatrix werd verder verwelkomd door Noorse en Nederlandse schoolkinderen die zwaaiden met vlaggetjes van beide landen. In Oslo wonen ongeveer 650 Nederlanders en er is zelfs een Nederlandse school. De koningin vertrok vervolgens, na de inspectie van de erehaag, naar het koninklijk paleis in Oslo. Daar ontmoette ze prinses Astrid en prinses Märtha Louise, de zus en de dochter van de koning. Vervolgens stond er een kranslegging bij het  Nationale Monument op het terrein van de Akershus Vesting op het programma, en vervolgens een bezoek aan de voorzitter van het Noorse parlement.

Dinsdagavond bood de koning een staatsbanket aan in zijn paleis waarbij zowel koningin Beatrix als koning Harald V een tafelrede hielden. Koningin Beatrix bekommert zich om het leegvissen van de zeeën, zo bleek tijdens haar toespraak. ‘De huidige situatie geeft sinds enige tijd aanleiding tot zorg, zei de vorstin dinsdagavond tijdens het staatsbanket.

Met het diner in het koninklijk paleis in Oslo sloot Beatrix haar eerste dag af van haar bezoek aan Noorwegen. De vorstin was er ook in 1986 op staatsbezoek, maar de Oranjes en de Noorse royals zien elkaar geregeld buiten de officiële bezoeken om. Beatrix tegen koning Harald: ‘Bij deze bezoeken hebben wij de overweldigende schoonheid van de natuur en de zelfbewuste vitaliteit van uw landgenoten leren kennen.’ De banden tussen beide families strekken zich inmiddels uit over vijf generaties, vertelde de koningin, „van mijn grootmoeder Wilhelmina tot ons beider kinderen en kleinkinderen. Het is een waardevolle vriendschap, die wij koesteren.’ 

Koningin Beatrix neemt woensdag, op de tweede dag van haar staatsbezoek aan Noorwegen een inkijkje in de Noorse maatschappij. Ze is aanwezig bij een bijeenkomst over de hoge arbeidsparticipatie van Noorse vrouwen en bezoekt een ‘zwarte school’ aan de rand van een multiculturele wijk in Oslo.

Bron NOS / Telegraaf / RVD