Herdenkingsplechtigheid in Apeldoorn

Vrijdagavond vond de indrukwekkende herdenkingsplechtingheid plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tragische gebeurtenis tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. De besloten dienst was voor nabestaanden, gewonden en hulpverleners, maar er waren ook een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder koningin Beatrix, prins Wilem-Alexander en prinses Máxima, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Het kabinet werd vertegenwoordigd door minister-president Balkenende, de vice-premiers Bos en Rouvoet, minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Van Middelkoop van Defensie.

 

Het werd een zeer emotionele dienst. Op het toneel stonden zes kandelaars met brandende kaarsen. Op de kandelaars stonden de namen van de dodelijke slachtoffers. Er waren speeches van onder andere premier Balkenende, de Apeldoornse burgemeester de Graaf en de dochter van een slachtoffer. Mezzosopraan Tania Kross en het trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee zorgden voor de muzikale omlijsting. De avond werd gepresenteerd door theologe en tv-presentatrice Jacobine Geel. Aan het einde van de herdenking werden twee minuten stilte gehouden, waarna het Wilhelmus gezongen werd.

Op bijna een kilometer afstand van het theater, op het Marktplein te Apeldoorn, volgden veel mensen, zeer ontroerd, de bijeenkomst op een groot scherm.

Er zijn zeven mensen omgekomen na de aanrijding op Koninginnedag, onder hen de dader. Het aantal gewonden dat nog in het ziekenhuis ligt is na vandaag teruggebracht tot vijf: drie vrouwen, één man en een meisje van 14 jaar.

Foto’s: PPE Agency