×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Hechte band Bronbeek en Oranjes

  Willem III gaf landgoed aan oud-militairen voor tehuis

  Hechte band Bronbeek en Oranjes

  De band tussen Bronbeek en het koninklijk huis is de afgelopen 150 jaar veel hechter geweest dan tot dusver alom werd aangenomen. Dit concludeert Laurens van Aggelen, auteur van het boek Koninklijk Bronbeek dat hij woensdag schenkt aan koningin Beatrix.

  Van Aggelen kreeg de gelegenheid onderzoek te doen in het Koninklijk Huisarchief. In het boek schetst de schrijver een beeld van de wijze waarop Bronbeek en daarmee ook de veteranenzorg gedurende anderhalve eeuw kon rekenen op de steun van leden van het Koninklijk Huis.

  Van Aggelen beschrijft de beweegreden van koning Willem III om zijn landgoed aan de staat te schenken met het doel er een tehuis voor oud-militairen van te maken. Per koninklijk besluit en een wilsbeschikking werd destijds vastgelegd dat het landgoed bij Arnhem en het tehuis geen andere bestemming mag krijgen.

  Schenkingen

  In het boek staat hoe de vorstinnen en beschermvrouwen Wilhelmina, Juliana en Beatrix en hun familieleden een zeer bijzondere band onderhielden met Bronbeek en de bewoners. Het Koninklijk Huis deed ook bijzondere schenkingen aan het tehuis en het museum.

  Het tehuis voor oud-militairen in Arnhem viert dinsdag zijn 150-jarig bestaan. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie Erik Akerboom opent met een kanonschot de jubileumexpositie. Bronbeek biedt vandaag de dag onderdak aan 50 veteranen.

  26 februari 2013 - 12:00