×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Hans Wiegel over koningschap:

  "Het is een ongelooflijk zware baan"

  Hans Wiegel over koningschap:

  Volgens Hans Wiegel is staatshoofd zijn een ‘ongelooflijk zware baan’. Dat zegt het erelid van de VVD zaterdag in De Telegraaf. Wiegel kan het weten, hij maakte de koninklijke familie de afgelopen jaren van dichtbij mee.

  Als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken sprak Wiegel Juliana en Beatrix achter gesloten deuren. Later ontfermde hij zich als Commissaris voor de Koningin in Friesland over prins Willem-Alexander. Hij kreeg de toen 18-jarige aanstaande koning te logeren tijdens de Elfstedentocht. “We hebben gezellig gegeten en hem op tijd naar bed gestuurd.” Na afloop van de tocht wilde de prins zelfs nog een nachtje blijven. “Zo leuk vond hij het.”

  Volgens Wiegel krijgt Willem-Alexander het niet makkelijk. “Het is een ongelooflijk zware baan, met veel bemoeizucht van iedereen.” De kritiek dat het koningshuis niet met de tijd is meegegaan, wuift hij weg. “Een begeleidende hand kan heel nuttig zijn als kabinetsformaties moeizaam verlopen, zo heeft het verleden bewezen. En het staatshoofd is onmisbaar als het land wordt getroffen door een ramp”, meent hij. “Als de bevolking helemaal van slag is, en mensen zien de koning, is dat echt van enorme betekenis.”

  In de ogen van de VVD’er is er genoeg respect voor de koningin. “De nieuwe koning zal dat respect moeten verwerven.” De inhuldiging op 30 april wordt volgens Hans Wiegel een groot feest. “Iedereen is enthousiast.”

  13 april 2013 - 12:01