Guillaume en Stéphanie blikken vooruit

Acht jaar geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst. ‘Maar toen verloren we elkaar uit het oog en hebben we elkaar jarenlang niet meer gezien’, vertelt gravin Stéphanie de Lannoy (28). Zaterdag – en eigenlijk ook vrijdag – stapt ze in het huwelijksbootje met Guillaume (30), de Luxemburgse erfgroothertog. Drie jaar geleden sloeg de vonk pas echt over en raakten ze verliefd. Stéphanie vond haar

. ‘Maar dat Guillaume echt een prins is, was voor mij niet belangrijk. Nadat ik Guillaume ontmoette, vertelde ik het een vriendin – die ook mijn bruidsmeisje is – dat ik een bijzonder persoon had ontmoet met wie ik zoveel overeenkomsten heb. Ik had nooit gedacht dat twee mensen elkaar op zo’n manier konden vinden’.

Op vrijdag trouwt Guillaume voor de wet in het stadhuis met zijn verloofde, Het is voor het eerst dat een Erfgroothertog niet in het Paleis trouwt. Met het geven van het ja-woord wordt Stéphanie niet alleen de vrouw van Guillaume, maar ook Prinses van Luxemburg. De Belgische is dan ook ineens Luxemburgse. Dat stuitte nog op commentaar vanuit de bevolking. Guillaume: ‘Veel buitenlandse inwoners hebben lang moeten wachten en het was waarschijnlijk niet gemakkelijk om de nationaliteit te behalen.’ Maar Stéphanie wordt niet gewoon een prinses, ook de toekomstige groothertogin van het land. ‘Daarom is het belangrijk dat ze een Luxemburgse is,’ vindt de prins. Stéphanie is daarom ook extra trots dat ze haar eigen nationaliteit gaat inruilen voor die van haar man. Geen dubbele nationaliteit, ze geeft haar Belgische paspoort op. ‘Ik zou me gevleid voelen als de Luxemburgse mensen me zullen accepteren als een van hun vertegenwoordigers. België zal altijd het land zijn van mijn jeugd. Ik heb daar mijn roots liggen. Maar ik vind dat het behouden van het Belgische staatsburgerschap niet gecombineerd kan worden met mijn nieuwe taken’.

‘Mijn moeder zal op vele manieren bij ons zijn tijdens het huwelijk’

Stéphanie’s moeder zal gemist worden tijdens de trouwerij. Ze overleed een maand voor het huwelijk. ‘Ik draag niet alleen Guillaume’s verlovingsring,’ vertelt Stéphanie, ‘maar ook de ring van mijn moeder. Die zal ik ook op de huwelijksdag dragen. Er zullen meerdere hommages aan mijn moeder zijn tijdens de ceremonie. We beginnen met een minuut stilte en de beeltenis van Onze Lieve Vrouwe van Luxemburg wordt omhangen met een sluier’.

Zaterdag 20 oktober zendt de NOS het huwelijk van Guillaume en Stéphanie rechtstreeks uit.
10.45 – Nederland 1 – NOS