Groots ontvangst in Mexico

Royalty-columnist Peter van der Vorst is op dit moment in Mexico om het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan het land te verslaan.

Hij maakte onderstaand filmpjes van de eerste dag van dit bezoek. 

Beatrix legde dinsdag een krans bij het monument Altar de la Patria in Mexico-Stad, waarna het gezelschap in het Nationale Paleis werd ontvangen. Er was een grote erewacht en in oranje gestoken Nederlanders. President Calderón sprak later met de koningin, minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en meegereisde vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. ’s Avonds vond er een staatsbanket plaats.

De vorstin is uitgenodigd door de Mexicaanse president Felipe Calderon. De president voert een actief buitenlandbeleid. Volgens waarnemers streeft hij naar ‘Meer Mexico in de wereld en meer wereld in Mexico’. Het staatsbezoek uit Nederland, een belangrijke handelspartner ook, past in dat streven.

Op de de tweede dag van het staatsbezoek, woensdag, staan onder meer stedelijke ontwikkeling, cultuur, kansarme jongeren en duurzaamheid op het programma. Prinses Máxima praat over het bereikbaar maken van financiële diensten voor iedereen in de wereld. ’s Avonds organiseert de koningin voor de Mexicanen een optreden van het Arnhemse gezelschap Introdans.