Groots concert voor Elizabeth

Een keur aan artiesten – Paul McCartney, Shirley Bassey, Ed Sheeran en vele anderen – trad op tijdens het

dat maandagavond recht voor Buckingham Palace werd gehouden. De hele koninklijke familie was erbij aanwezig, behalve prins Philip. Hij hield een blaasontsteking over aan de boottocht op de Theems, een dag eerder. ‘Het enige jammere is dat mijn vader hier niet bij kon zijn,’ zei

 toen hij aan het eind van het concert het woord nam om iedereen te bedanken. ‘Als we hard genoeg schreeuwen, zou hij ons in het ziekenhuis kunnen horen.’ Dat werd massaal gedaan door het publiek op The Mall, een half miljoen naar verluidt. Zelfs het weer viel erg mee vergeleken met de dag ervoor. ‘Dat komt natuurlijk omdat ik de weersvoorspelling niet deed,’ grapte de prins, refererend aan zijn recente debuut als weerman bij de BBC.

‘Een diamanten jubileum is een uniek en speciaal evenement. Sommige mensen hebben al drie jubilea met u mee mogen vieren,’ zei de prins, ‘en ik heb de medailles om dat te bewijzen!’ Hij dankte zijn moeder ervoor dat ze er altijd voor iedereen is geweest. Zij maakt hen trots om Brits te zijn.

Voor het concert was het gedenkteken van koningin Victoria, direct voor Buckingham Palace, omgetoverd tot podium, waar Robbie Williams met ‘Let me entertain you’ de aftrap nam. Met het plaatsen van een grote diamant ontstak koningin Elizabeth als afsluiting het eerste jubileumvuur, gevolgd door een groots vuurwerkspektakel. Het jubileumvuur krijgt in het hele land – en de gemenebest – zijn navolging.

Het concert is via internet terug te bekijken via uitzending gemist.