Placeholder

Gedragsregels voor Belgische royals

De koninklijke familie in België moet zich voortaan aan bepaalde gedragsregels houden als zij de toelage van de staat niet kwijt wil raken. Zo moeten de leden alle reizen buiten Europa melden bij de minister van Buitenlandse Zaken, evenals reizen die een 'politieke betekenis' kunnen hebben. Die moet daarover dan advies geven. Verder mogen de familieleden de waardigheid en de eerbaarheid van hun functies niet in gevaar brengen 'door hun woorden, houdingen of gedragingen'.

De gedragsregels staan in een wetsvoorstel over de financiering van de monarchie dat de coalitiepartijen en de 'groene' partijen in het parlement hebben ingediend, melden Belgische media vrijdag. De Belgische politici willen dat de dotaties inzichtelijker worden. Recent kwam de oude koningin Fabiola in opspraak, omdat zij een deel van haar dotatie zou doorsluizen naar een stichting om zo haar erfenis veilig te stellen.

De wet moet op 1 januari 2014 in werking treden. Ze geldt voor de onlangs afgetreden koning Albert, koningin Paola, koningin Fabiola, prinses Astrid en prins Laurent.

Ook voor de nieuwe koning Filip verandert er iets. Onlangs bepaalde de regering van premier Elio Di Rupo dat de koning 7 procent belasting moet gaan betalen over zijn toelage. Op een bedrag van ongeveer 11,5 miljoen euro per jaar is dat ongeveer 7 ton.