Placeholder

Filip is de zevende koning der Belgen

België heeft sinds kwart over 12 uur een nieuwe koning: Filip. De zoon van de eerder afgetreden koning Albert II heeft rond het middaguur de eed afgelegd voor Kamer en Senaat. "Ik zweer dat ik de grondwet en de wetten van het Belgische volk zal naleven", zei koning Filip.

Filip werd verwelkomd met luid applaus, ook zijn vrouw klapte voor hem. Het moment begon met een korte toespraak van de Kamervoorzitter, Filip luisterde hier aandachtig naar terwijl hij op de troon zat. "Namens alle vertegenwoordigers van de natie wil ik mijn blijdschap uiten en u feliciteren en u succes wensen."

Koningin Fabiola en de vier kinderen van het koningspaar waren ook bij de eedaflegging aanwezig. Koning Albert en zijn vrouw Paola, prinses Astrid, prins Lorence, prins Laurent en zijn vrouw Claire woonden het plechtige gedeelte uiteraard ook bij.

Na de eedaflegging worden er saluutschoten afgevuurd. Om 13 uur verschijnt het nieuwe koningspaar op het paleisbalkon. Waarschijnlijk samen met hun kinderen, prinses Elisabeth (11), prins Gabriël (9), prins Emmanuel (7) en prinses Eléonore (5).