Ernst August opnieuw voor de rechter

Prins Ernst August von Hannover moet opnieuw voor de recht verschijnen in verband met een mishandelingszaak. Dit speelt al sinds 2000. De prins wordt beschuldigd van het slaan van een hoteleigenaar in Kenia. Prins Ernst August van Hannover, de echtgenoot van Caroline van Monaco, heeft tijdens de eerste rechtszaak al toegeven dat hij heeft geslagen. Maar het gebeurde niet op de manier zoals Josef Brunlehner, de hoteleigenaar, zegt. Ernst August zou alleen zijn handen hebben gebruikt en geen voorwerpen, zoals de man beweert. Door de rechtbank in Hannover werd de prins in 2004 werd veroordeeld tot een boete van 445.000 euro. Ernst August was het hier niet mee eens en deed een verzoek de zaak te heropenen. Eind vorig jaar werd prinses Caroline gehoord door de rechtbank, omdat de rechtbank wilde vaststellen of er voldoende reden was om de zaak te openen. Het is niet bekend of zij dit keer weer wordt opgeroepen als getuige.

Het incident vond zoals gezegd al plaats in januari 2000, in een hotel in Kenia. Ernst August zou geïrriteerd zijn geraakt door de herrie van een discotheek. Josef Brunlehner is naar eigen zeggen meerdere malen geslagen op de borst en in de buik. Dit zou vele kneuzingen veroorzaakt. Volgens Brunlehner had Ernst August op dat moment een ring om, waardoor de slagen extra hard aankwamen. In de eerste rechtzaak besliste het hof dat Ernst August wel degelijk een metalen voorwerp heeft gebruikt. Maar in een verklaring die nu naar buiten is gebracht zegt Ernst August dat hij de man een ‘lichte klap op beide wangen heeft gegeven’, ook droeg hij geen ring. Bovendien zegt de advocaat van de prins dat hij onder invloed was van alcohol en dus niet volledig toerekeningsvatbaar verklaard kan worden.

De 55-jaar oude prins is een verre afstammeling van de Britse koningin Elizabeth en een achterkleinzoon van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II. Ernst August von Hannover is al eerder betrokken geraakt bij geweldsdelicten. Zo heeft hij in 1999 al eens gevochten met een fotograaf en in 2003 raakte hij zijn rijbewijs kwijt na te hard rijden.