×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Emotioneel dankwoord van koning Albert II

  Eindelijk is het dan zo ver voor koning Albert II. Nadat hij rond kwart voor 11 de troonsafstand heeft ondertekend in het Koninklijk Paleis in Brussel is hij niet langer de Belgische koning. "Ik wil u danken voor al het positieve dat u tijdens mijn regeerperiode heeft gerealiseerd ten bate van ons dierbaar land", aldus Albert tegen de overheid en de bevolking tijdens zijn toespraak voor de ondertekening.


  Een bijzonder moment was wanneer Albert zijn vrouw Paola in het Frans dankte dat zij hem twintig jaar heeft bijgestaan. Net als eerder op de dag reageerde de koningin geëmotioneerd. De aanwezigen in het paleis klapten secondenlang na dit woord. Vervolgens richtte hij zich tot zijn zoon. "Je bezit het warme hart en intellect om ons land zeer goed te dienen. Jijzelf en je lieve echtgenote Mathilde hebben ons volle vertrouwen." Na het dankwoord van Albert II werd er weer geapplaudisseerd.

  Hierna is zijn zoon, prins Filip, niet meteen de nieuwe koning. Dat is hij pas nadat hij om 12.00 uur de eed aflegt voor Kamer en Senaat. In deze korte tussentijd neemt de federale regering het koninklijk gezag waar, zo is dit opgenomen in de Belgische grondwet. Als is koning Albert geen staatshoofd meer, hij behoudt na zijn aftreden wel de titel koning. Dat is dus anders dan in Nederland.

  Onmiddellijk na de eedaflegging van Filip worden er saluutschoten afgevuurd.

  21 juli 2013 - 10:40