Elizabeth maakt zich er snel van af

In Engeland wordt de jaarlijkse opening van het parlement niet alleen omschreven als de meest kleurrijke gebeurtenis van het parlementaire jaar, maar tevens als de meest belangrijke. Afgelopen woensdag was het weer zo ver: Koningin Elizabeth opende het parlementaire jaar in Groot-Brittannië geopend met de Queen's Speech. De opening van het Britse parlement is te vergelijken met het Nederlandse Prinsjesdag. In haar toespraak zette de vorstin de plannen van de Britse regering voor het komende jaar uiteen.

Koningin Elizabeth leest de plannen, geschreven door minister Gordon Brown, van het nieuwe parlementaire jaar voor. De traditionele ceremonie is inmiddels ruim 500 jaar oud. En sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd. Voor veel Engelse koningshuisliefhebbers is de opening van het Britse parlement één van de favoriete evenementen op de koninklijke agenda. Het is één van die momenten waarop de Koningin alles uit de kast haalt om de pracht en praal van de monarchie te laten zien. Ze is behangen met kroonjuwelen.

Vanaf Buckingham Palace vertrokken Elizabeth en haar man prins Philip in een koets, begeleid door een flinke stoet militairen te paard, naar het Hogerhuis (House of Lords). Tijdens haar toespraak, zittend op de troon, droeg Elizabeth traditiegetrouw de Imperial State Crown, één van de Britse kroonjuwelen. In de kroon zijn vele edelstenen verwerkt: 2,868 diamanten, 273 parels, 17 safieren, 11 smaragden en 5 robijnen. Het gevaarte weegt bijna een kilo.

Dit jaar ging de Speech uiteraard over de economische crisis: ’De allerhoogste prioriteit van mijn regering is het bewerkstelligen van aanhoudende groei voor een rechtvaardige en voorspoedige economie voor gezinnen en bedrijven, nu de Britse economie herstelt van de wereldwijde economische neergang’, zei Elizabeth II. Ambitieuze plannen. Evenals enkele andere wetsvoorstellen: Ouderen krijgen gratis thuiszorg, en de kinderarmoede moet worden gehalveerd.

Overigens was niet iedereen tevreden: het was de kortste troonrede sinds 1997. Het hele schouwspel duurde slechts zeven minuten.