×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Elizabeth bezoekt Ierland

  Grootste veiligheidsoperatie ooit

  5000 Agenten, 2000 soldaten, assistentie vanuit de marine en luchtmacht. De grootste veiligheidsoperatie ooit, volgens betrokkenen. Het is allemaal nodig voor het bezoek dat koningin Elizabeth deze week aan Ierland brengt. Een historisch moment: het is namelijk voor het eerst dat een Britse monarch een staatsbezoek aan deze republiek brengt. Zoals elk staatsbezoek draait het om het uitdragen van de nauwe banden tussen twee landen. Dat is niet altijd zo geweest. De banden tussen de beide landen, die eens tot hetzelfde koninkrijk behoorden, hebben jarenlang op scherp gestaan en is reden geweest voor een breuk. Eind jaren '30 werden de banden al verbroken met het koningshuis, in 1949 werd de republiek uitgeroepen. De strijd die de geweldadige organisatie IRA voerde, verminderde daardoor lange tijd niet, omdat zij de afstand tussen de Ieren en de Britten nog groter willen zien. De laatste tijd lijkt het wat bekoeld en is de tijd rijp voor een staatsbezoek van de 'goede buur'.


  Vandaag de dag werken de landen veel samen op economisch, politiek en cultureel gebied. Tijdens het vierdaagse staatsbezoek wordt Elizabeth ontvangen door president Mary McAleese, die zelf onlangs nog door koningin Beatrix in Nederland werd begroet. Behalve een herdenkingsceremonie en een bezoek aan de premier (of Taoiseach, zoals deze naar gebruik in Ierland wordt genoemd) is er ook een staatsbanket in Dublin Castle. In dit kasteel is nog altijd een troonzaal, waarin een troon staat die vervaardigd werd voor het bezoek van koning George IV in 1821. Ook brengt Queen Elizabeth een bezoekje aan de nummer één van toeristische attracties in Ierland: Guinness Storehouse, waar het brouwproces van het wereldberoemde Ierse bier wordt gepresenteerd.

  16 mei 2011 - 12:03