Een koninklijke snuifdoos

Sotheby’s Amsterdam toont van 10 tot en met 17 oktober een selectie Hollands en Europees zilver uit de veiling die op 30 oktober plaatsvindt bij Sotheby’s in Parijs.

Historisch interessant is een goud en geëmailleerde snuifdoos, vervaardigd om als koninklijk geschenk te dienen. Op het deksel staan de initialen LN voor Lodewijk Napoleon, koning van Holland van 1806-1810. Lodewijk Napoleon werd op Corsica geboren als

vijfde (in leven gebleven) kind van Carlo Buonaparte en zijn vrouw, Letizia, die de historie in zou gaan als Madame Mère. Op 5 juni 1806 plaatste Napoleon zijn broer op de troon van Holland. Lodewijk Napoleon nam de verantwoordelijkheid serieus; hij leerde de Nederlandse taal en ambieerde meer te zijn dan de marionet van zijn broer. Een paar jaar later zag Napoleon zich gedwongen hem af te zetten op de beschuldiging dat de Hollandse belangen hem nader aan het hart lagen dan de Franse. De rest van zijn leven bracht Lodewijk in een tamelijk luxe ballingschap door. Hij was getrouwd met Hortense de Beauharnais, de dochter van keizerin Joséphine. Hun tweede zoon zou later Keizer Napoleon III worden.

In 1809 bracht Koning Louis Napoleon een officieel bezoek aan Breda en schonk de snuifdoos aan burgemeester Gisbertus Bernardus Buijsen (Buysen). De snuifdoos bleef in het bezit van de familie Buijsen tot 1908; toen werd de doos verkocht aan een voorouder van de huidige eigenaar. De snuifdoos heeft een richtprijs van € 20.000-30.000.

Bron en foto: Sotheby’s