×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Een koninklijke snuifdoos

  Bijzonder cadeau van de eerste Koning van Holland

  Sotheby’s Amsterdam toont van 10 tot en met 17 oktober een selectie Hollands en Europees zilver uit de veiling die op 30 oktober plaatsvindt bij Sotheby’s in Parijs.

  Historisch interessant is een goud en geëmailleerde snuifdoos, vervaardigd om als koninklijk geschenk te dienen. Op het deksel staan de initialen LN voor Lodewijk Napoleon, koning van Holland van 1806-1810. Lodewijk Napoleon werd op Corsica geboren als

  vijfde (in leven gebleven) kind van Carlo Buonaparte en zijn vrouw, Letizia, die de historie in zou gaan als Madame Mère. Op 5 juni 1806 plaatste Napoleon zijn broer op de troon van Holland. Lodewijk Napoleon nam de verantwoordelijkheid serieus; hij leerde de Nederlandse taal en ambieerde meer te zijn dan de marionet van zijn broer. Een paar jaar later zag Napoleon zich gedwongen hem af te zetten op de beschuldiging dat de Hollandse belangen hem nader aan het hart lagen dan de Franse. De rest van zijn leven bracht Lodewijk in een tamelijk luxe ballingschap door. Hij was getrouwd met Hortense de Beauharnais, de dochter van keizerin Joséphine. Hun tweede zoon zou later Keizer Napoleon III worden.

  In 1809 bracht Koning Louis Napoleon een officieel bezoek aan Breda en schonk de snuifdoos aan burgemeester Gisbertus Bernardus Buijsen (Buysen). De snuifdoos bleef in het bezit van de familie Buijsen tot 1908; toen werd de doos verkocht aan een voorouder van de huidige eigenaar. De snuifdoos heeft een richtprijs van € 20.000-30.000.

  Bron en foto: Sotheby’s

  7 oktober 2008 - 11:31