Placeholder

Duizenden in Utrecht zingen ‘Bea bedankt, Bea bedankt’

Een vol Domplein in Utrecht heeft koningin Beatrix donderdagavond bij haar laatste bezoek aan de Domstad luid toegezongen. De koningin stak van afstand de nieuwe verlichting aan van de Domtoren, als startsein voor de viering van opening 300 jaar Vrede van Utrecht. “Bea bedankt, Bea bedankt”, klonk het uit duizenden kelen.

De koningin reageerde op het balkon van het Academiegebouw verrast en zwaaide naar het toegestroomde publiek. Burgemeester Aleid Wolfsen had haar kort daarvoor spontaan al bedankt voor haar betrokkenheid bij de stad en de provincie Utrecht. De burgemeester benadrukte dat Utrecht trots kan zijn: de nieuwe koning is in deze stad geboren. In de menigte bevond zich ook een enkele republikein met een protestbord tegen de monarchie (‘het is 2013’) en verderop stonden aanhangers, die op oranje gekleurde borden lieten weten dat de monarchie ‘juist in 2013’ nog relevant is.

Voorafgaand aan het verlichten van de Dom woonde de koningin met prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Domkerk het concert ‘Perpetual Peace’ bij. Daarin werd muziek ten gehore gebracht die de vredeswens vertolkt en de werken die de Georg Friedrich Händel en William Croft componeerden voor de op 11 april 1713 gesloten vrede.