Drukte in Lage Vuursche daags voor uitvaart

Ondanks het druilerige weer is het donderdag wederom druk in Lage Vuursche waar vrijdag prins Friso wordt begraven. Donderdagmiddag werden ook alvast dranghekken bij de kerk afgeleverd.

Vrijdag gaat een belangrijk deel van het dorpje op slot. De Slotlaan en de Hoge Vuurseweg gaan dicht, vanaf de provinciale weg naar Hilversum. Dat betekent dat het kerkje en de aangrenzende begraafplaats onbereikbaar worden voor het publiek. Ambtenaren van gemeentewerken zijn nog steeds bezig om het dorp voor vrijdag een opgeruimd aanzien te geven. Nadat woensdag al wat gaten in het asfalt waren gedicht, wordt nu ook het onkruid aan de Slotlaan verdelgd. Ondertussen nemen vooral oudere dagjesmensen een kijkje bij de begraafplaats.

Woensdag bezochten rond de 1000 mensen Lage Vuursche, schat hotel-restauranteigenaar Bruno Vittali van de Kastanjehof in. Zijn hotel, precies op de hoek tegenover de kerk en begraafplaats, zit vol voor de nacht van donderdag op vrijdag. Vrijdag ontvangt hij nog een drietal groepen gasten, onder meer een condoleance van ongeveer 150 mensen.

Toeristen

“De mensen belden al op met de vraag of ze nog wel konden komen en de auto’s konden parkeren. Maar dat is geen probleem”, zegt Vittali. De drukte in het dorp zorgt voor veel aanloop, maar Vittali hoopt toch dat er in de toekomst geen bussen met toeristen gaan komen. “Dat is het enige dat we hopen. Laat Lage Vuursche gewoon een leuk, maar rustig toeristisch dorpje blijven.”

Inmiddels merkt de hoteleigenaar wel een toename van het aantal boekingen die is gerelateerd aan de verhuizing van prinses Beatrix naar Drakensteyn. “Dan boeken mensen een kamer omdat ze willen weten hoe het reilt en zeilt met de prinses op Drakensteyn.”