×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Dierbare koningin’ opent Nieuwe Liefde van Oosterhuis

  Koningin opent centrum voor debat, bezinning en poëzie

  Aan de Amsterdamse Da Costakade heeft koningin Beatrix het gebouw 'De Nieuwe Liefde' geopend, een initiatief van Huub Oosterhuis. Het is gevestigd in een gebouw dat gebouwd is als wijnpakhuis, maar later als rooms-katholiek parochiehuis dienst heeft gedaan onder de naam 'De Liefde'. Het is geheel verbouwd in een moderne stijl, maar nog steeds zijn enkele stijlkenmerken uit de neorenaissance en artdeco terug te vinden. Dat de theoloog en dichter een bijzondere band heeft met de Oranjes, is wel gebleken tijdens de uitvaartdienst van prins Claus. Oosterhuis heeft op verzoek van de koningin en haar zoons de overdenking gehouden. Huub Oosterhuis had een bijzondere vriendschap met de prins-gemaal. Ook tijdens het huwelijk van prins Friso met prinses Mabel zijn teksten van Oosterhuis ten gehore gebracht. Daarom is ook Friso tijdens de opening present om zijn moeder te vergezellen.


  ‘Majesteit,’ begint Oosterhuis aan zijn persoonlijke welkomstwoord, ‘dierbare koningin Beatrix; zo is het en zo voelt het, en waarom zou ik het dan zo niet zeggen?’ De initiatiefnemer van het centrum legt uit waarom hij koningin Beatrix heeft uitgenodigd. ‘Om wat u uitdraagt, om uw eigen stem in het publieke debat, om uw behoedzame maar zeer herkenbare pleidooi voor bezinning, tolerantie, wederzijds respect en solidariteit.’

  De Nieuwe Liefde is volgens Oosterhuis een leerhuis voor een betere wereld. ‘Wij zijn niet postmodern en niet neo-liberaal. Wij zijn een kortgeding tegen het cynisme, wat zeg ik, een bodemprocedure tegen schamperheid en cynisme.’ Door ieder twee dichtregels voor te dragen, openen gastheer Huub Oosterhuis en koningin Beatrix De Nieuwe Liefde. Oosterhuis: ‘En ik zie u in de verte / O geliefde / Een gesternte / Van niets dan Liefde.’ Koningin Beatrix: ‘De zachte krachten zullen zeker winnen / Naar volmaakte Liefde stijgt alles mee,’ naar gedichten van Herman Gorter en Henriëtte Roland Holst. Daarna mocht de vorstin haar handtekening zetten in het gastenboek. Zoals het bij een nieuwe liefde hoort, ook een nieuw soort gastenboek. De digitale handtekening van de koningin wordt daarom op een iPad gezet.

  11 februari 2011 - 23:42