Placeholder

Di Rupo: ‘Stichting Fabiola is ethisch onaanvaardbaar’

Premier Elio Di Rupo heeft in het Belgische parlement gezegd dat hij het 'ethisch onaanvaardbaar' vindt dat koningin Fabiola een stichting in het leven heeft geroepen om successierechten op haar erfenis te ontwijken. De Belgische minister-president heeft in de Kamer gezegd dat de hervorming van de koninklijke dotaties, zoals voorzien in het institutionele akkoord, versneld moet worden uitgevoerd. Het akkoord voorzag dat dit zou gebeuren bij het aantreden van een nieuw staatshoofd. De premier zei in antwoord op vragen van vertegenwoordigers van zowat alle partijen dat hij de stichting van koningin Fabiola "ethisch onaanvaardbaar" vond. Hij zei ook dat noch koning Albert, noch de regering vooraf waren geïnformeerd over de plannen van de

koningin-douairiere. Di Rupo zei de emoties over de stichting van koningin Fabiola “te begrijpen en te delen”. Hij voegde er aan toe: “Dit soort stichtingen is inderdaad voorzien door de wet. Maar gezien de positie van Koningin Fabiola en de publieke dotatie die het parlement haar jaarlijks toekent, stelt deze stichting ethische problemen.”
Voor de premier is het “in elk geval ethisch onaanvaardbaar dat een dotatie – afkomstig van publiek geld en toegekend om een publieke functie te vervullen – gebruikt wordt voor doelen die niet het algemeen belang dienen”. Politici en de koninklijke familie moeten het goede voorbeeld geven, zo zei hij. De partij Open VLD wil dat Fabiola’s dotatie voorlopig wordt stopgezet.