Placeholder

Denen juichen koningin Margrethe toe op verjaardag

De Deense bevolking kreeg dinsdag de kans koningin Margrethe persoonlijk te feliciteren met haar 73e verjaardag. De vorstin is traditiegetrouw met haar gezin op een van de balkons van het Amalienborg paleis in Kopenhagen verschenen. Daar verzamelden duizenden Denen zich rond het middaguur om Margrethe toe te juichen en toe te zingen.

De Deense koningin zit sinds 1972 op de troon, na de Britse koningin Elizabeth het langst van de Europese vorsten. Zowel bij haar de viering van haar 70e verjaardag als bij haar 40-jarig regeringsjubileum heeft Margrethe duidelijk gemaakt dat aftreden, zoals de iets oudere maar korter regerende koningin Beatrix eind deze maand van plan is te doen, geen optie is.

Koningin ben je voor het leven, aldus de Deense koningin. Margrethe neemt daarbij lichamelijke ongemakken voor lief. Begin februari moest ze op het laatste moment een staatsbezoek aan Chili afzeggen vanwege een gewrichtsontsteking in haar rug. Het volle programma alsmede de lange vlucht naar Santiago zouden teveel vergen.