Deens prinsesje Isabella beleeft eerste schooldag

Kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary brachten dinsdag hun dochtertje princes Isabella naar school voor haar eerste schooldag. In de ochtend verliet het drietal het paleis Amalienborg in Kopenhagen. De 6-jarige Isabella droeg daarbij een forse rugzak. Prinses Isabella werd op 21 april 2007 geboren.

Denemarken viert volgend jaar dat de Deense kinderen al 200 jaar het recht en de plicht op onderwijs hebben. Kroonprinses Mary van Denemarken is beschermvrouwe van het jubileum, meldt de website van het Deense koningshuis. Als beschermvrouwe geeft ze het jubileum in 2014 extra cachet.

Denemarken viert de invoering van de leerplicht voor Deense schoolkinderen met nationale en lokale evenementen en projecten voor groot en klein. Op het programma staan tentoonstellingen, schooltoneelvoorstellingen en een landelijk schoolbal.

Status

”Voor mij heeft school een speciale status. Op school sluiten we onze eerste vriendschappen, leren we lezen en verwerven we kennis en vaardigheden om onze dromen later in het leven te kunnen verwezenlijken”, zegt kroonprinses Mary. ”Op school ontwikkelen kinderen ook een gevoel van saamhorigheid en leren ze samenwerken. School opent de deuren naar een wereld van mogelijkheden”, vervolgt de echtgenote van kroonprins Frederik. ”Ik ben blij deel te nemen aan de festiviteiten en veel toegewijde en creatieve kinderen en volwassenen te ontmoeten om 200 jaar leerplicht te vieren.”

Isabella gaat naar de Tranegårds basisschool bij haar oudere broertje prins Christian. Prins Christian (7) begon in de tweede klas, zijn zusje in klas nul. De prinsenkinderen zijn de eerste leden van de koninklijke familie die naar een openbare school gaan. Frederik en zijn broer prins Joachim gingen in hun jeugd nog naar een privéschool.