×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • De kroon voor de oudste, ongeacht geslacht

  Britse parlementsleden willen grondwetswijziging

  Van tijd tot tijd gaan er in het Verenigd Koninkrijk stemmen op om de 'Act of Settlement', de wet waarin de troonopvolging is vastgelegd, aan te passen. Eerder heeft men geprobeerd om de clausule over het Rooms-katholicisme eruit te halen. De godsdienst is - als enige - in de wet opgenomen als niet toegestaan en dat wordt in deze tijd gezien als achterhaald. Nu is het geslacht onderwerp van discussie. Indien William en Kate een meisje krijgen als eerstgeborene, dan zal zij haar eventuele jongere broer voorrang moeten geven op de troon. Parlementslid Keith Vaz van de labourpartij en een aantal van zijn collega's willen zich sterk maken om deze wet aan te passen. 'We willen niets van de mystiek, de glamour of de traditie wegnemen. We willen enkel dat vrouwen gelijkgesteld worden met mannen in de erfopvolging,'  vertelt Vaz. De driehonderd jaar oude wet discrimineert tegen vrouwen, zo zeggen de parlementsleden. Wel zijn ze zich ervan bewust dat het moeilijk gaat worden de wet aan te passen zodat het eerstgeboren kind, ongeacht het geslacht, later de troon mag bestijgen. Deze wet zou dan namelijk in alle vijftien landen van het Gemenebest moeten worden aangepast. 'We zijn ons bewust van het tijdslimiet,' zegt Vaz. 'We moeten het voor elkaar hebben, voor de eerste koninklijke baby van prins William en miss Middleton wordt geboren.'


  20 januari 2011 - 11:48