×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • De hand van prins Claus

  NOS portretteert prins-gemaal - 1926-2002

  Zaterdag is het exact tien jaar geleden dat prins Claus overleed. De prins-gemaal aan de zijde van koningin Beatrix was 76 jaar toen hij overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson in combinatie met een longontsteking. Negen dagen later werd de prins in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet in het familiegraf, het definitieve afscheid.
  Prins Claus nam zelf afscheid van het grote publiek op 2 februari 2002. De prins verliet toen eerder het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het beeld van de broze prins die voorzichtig zwaaiend, met zijn hand uit het raam, afscheid nam van het publiek, is menigeen bijgebleven. ‘De Hand Van Claus’ is dan ook de titel geworden van een portret van de prins dat komende donderdag door de NOS wordt uitgezonden. ‘De hand van Claus’ staat daarnaast voor de draai die hij heeft gegeven aan het leven, die bijvoorbeeld te merken is in zijn familie, ook in koningin Beatrix. In de uitzending kijkt presentatrice Astrid Kersseboom terug op het leven van de prins, in feite samen met de prins zelf. Samensteller Etienne Glebbeek vond in het archief namelijk veel materiaal waarin de prins aan het woord komt, meer dan vooraf verwacht. ‘Door gebruik te maken van al die interviews vertelt de prins zijn eigen verhaal.’ In het portret spreekt de prins-gemaal zelf over zijn periode in Duitsland, over de Wehrmacht en de moeilijke periode toen hij in Nederland kwam, toen Nederland zo’n Duitse verloofde voor de kroonprinses niet zag zitten. ‘Hij vertelt ook openhartig over zijn zieke periode. Als je dat allemaal achter elkaar hoort, krijg je een indrukwekkend beeld’, aldus Glebbeek. Voor de reportage ging de ploeg onder andere naar Hitzacker, waar het geboortehuis staat van de prins, toen nog Klaus von Amsberg.

  NOS: De Hand Van Claus
  donderdag 11 oktober
  22.05 uur op Nederland 1

  6 oktober 2012 - 09:55