De geldzorgen van koningin Elizabeth

Al jaren pleit de Britse prins Charles voor het milieu. Koningin Elizabeth wil nu ook graag haar steentje bijdragen. Met een groot en verouderd paleis als Buckingham Palace lopen de stookkosten behoorlijk uit de hand. In 2004 liep de elektriciteitsrekening zelfs op tot 1,2 miljoen euro. 'Onhoudbaar,' schreef het paleis in een e-mail aan de regering, waarin een aanvraag werd gedaan voor subsidie. Het gaat om een energiebesparingsfonds waarmee het paleis graag de isolatie van het minst duurzame publieke gebouw van Londen wilde verbeteren. Het werd echter afgewezen door de regering, zo is deze week bekend geworden dankzij lang aandringen van de krant 'The Independent'.

Reden van de afwijzing is dat de subsidie voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en sociale instellingen is bedoeld, als handreiking voor gezinnen en lage inkomens. Queen Elizabeth geeft aan dat ze zelf niet genoeg geld heeft om de verbouwing te bekostigen. Uit de mailwisseling tussen het paleis en de regering, dankzij de wet ‘vrijheid van informatie’ openbaar geworden, komt meer naar voren: de Britse koningin heeft sinds 2006 niet meer de volledige zeggenschap over haar financiën. De regering heeft namelijk het recht verworven om de uitgaven te controleren en zelfs in te grijpen, wanneer naar hun mening het geld onjuist wordt besteed.

Buckingham Palace heeft nog niet gereageerd op dit nieuws. Het is daarom ook nog niet duidelijk of de verbouwing binnenkort zal worden gestart en op welke manier het bekostigd zal worden. Het zal daarom, met of zonder verbouwing, wederom een dure winter worden voor de Britten.