×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • De familiebanden van de Bourbon-Parma’s

  Nauwe banden met royals uit Roemenië, Luxemburg en Oostenrijk

  Prins Carlos, de nieuwe Hertog van Parma, is verwant aan zo'n beetje alle vorstenhuizen van Europa. Zijn stamboom is indrukwekkend. Naast vele Duitse en Engelse koningen en Russische tsaren heeft hij ook familiebanden met de families die in Zuid- en Oost-Europa regeerden of regeren. De banden met de Nederlandse koninklijke familie zijn duidelijk maar dat geldt niet voor de andere familierelaties. Daarom een klein overzicht. Carlos is een afstammeling van koning Willem I en deze voorouder deelt hij met koningin Margrethe van Denemarken, koning Harald van Noorwegen en koning Albert van België. Zijn overgrootvader, Robert van Parma, had 24 kinderen bij twee vrouwen. Een van die kinderen was bijvoorbeeld prinses Zita, die trouwde met Karl van Oostenrijk. Zij zouden samen de laatste keizer en keizerin van Oostenrijk worden. Hun oudste kind, Otto von Habsburg (98), was dus een volle neef van Carlos' vader, de woensdag overleden Carlos Hugo. Een ander kind van Robert trouwde met groothertogin Charlotte van Luxemburg. Hun zoon, groothertog Jean, was daardoor ook een volle neef van Carlos Hugo. Het huidige staatshoofd van Luxemburg is dus een achterneef van Irene's oudste zoon. Anna de Bourbon Parma, een nicht van Carlos Hugo, trouwde in 1948 met koning Mihai van Roemenië. Hoewel zij beiden nog in leven zijn is het gezien hun hoge leeftijd - Mihai is 88 jaar en Anna is 86 jaar - niet aannemelijk dat zij de bijzetting van neef Carlos Hugo zullen bijwonen. Maar in Parma, waar op 28 augustus de bijzetting van de hertog plaatsvindt, worden wel veel andere verwanten verwacht.


  18 augustus 2010 - 22:48