×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Controversieel kinderboek over prins Friso

  Geen bezwaar tegen het boek vanuit het paleis

  Mireille de Vries-Numbi - Congolese van komaf - schreef nog voor het ongeluk van prins Friso een kinderboek over hem. De slimme prins uit het boek beleeft met broers Lex en Stijn van alles in een kasteel vol regels. De schrijfster 'Friso maakt ontbijt' - het eerste deel van wat later wellicht een serie wordt - is zich ervan bewust dat het wat controversieel is om nu met het boek te komen. Eerst had ze Friso de naam Frizz willen geven, maar na het ongeluk besloot ze om juist de echte naam te gebruiken. Een eerbetoon. Bovendien zegt de auteur in Trouw: 'Ik ga toch niet over de rug van een doodzieke prins geld verdienen! Juist niet. Dat we aan Friso blijven denken, dat is wat ik wil.'Twee maanden voor Friso zijn ski-ongeluk kreeg, bedacht De Vries dat ze haar boeken over de zoons van koningin Beatrix wilde laten gaan. Ze bewondert Nederland en het koningshuis: 'Net als de meeste Nederlanders zijn de leden van de koninklijke familie slim, stoer en toch heel bescheiden.' Ze koos Friso als hoofdpersoon in de hoop dat ze hem persoonlijk nog eens zou kunnen gaan vragen hoe zijn kinderjaren op het paleis waren geweest. 'Friso leek me benaderbaar, bijvoorbeeld omdat hij geen koning wil worden. Het leek me dat ik Willem-Alexander veel lastiger te spreken zou kunnen krijgen'.


  Mireille de Vries-Numbi – Congolese van komaf – schreef nog voor het ongeluk van prins Friso een kinderboek over hem. De slimme prins uit het boek beleeft met broers Lex en Stijn van alles in een kasteel vol regels. De schrijfster ‘Friso maakt ontbijt‘ – het eerste deel van wat later wellicht een serie wordt – is zich ervan bewust dat het wat controversieel is om nu met het boek te komen. Eerst had ze Friso de naam Frizz willen geven, maar na het ongeluk besloot ze om juist de echte naam te gebruiken. Een eerbetoon. Bovendien zegt de auteur in Trouw: ‘Ik ga toch niet over de rug van een doodzieke prins geld verdienen! Juist niet. Dat we aan Friso blijven denken, dat is wat ik wil.’

  Twee maanden voor Friso zijn ski-ongeluk kreeg, bedacht De Vries dat ze haar boeken over de zoons van koningin Beatrix wilde laten gaan. Ze bewondert Nederland en het koningshuis: ‘Net als de meeste Nederlanders zijn de leden van de koninklijke familie slim, stoer en toch heel bescheiden.’ Ze koos Friso als hoofdpersoon in de hoop dat ze hem persoonlijk nog eens zou kunnen gaan vragen hoe zijn kinderjaren op het paleis waren geweest. ‘Friso leek me benaderbaar, bijvoorbeeld omdat hij geen koning wil worden. Het leek me dat ik Willem-Alexander veel lastiger te spreken zou kunnen krijgen’.

  Eind april stuurde De Vries een proefexemplaar naar het paleis. Al op 2 mei kreeg ze antwoord van Beatrix’ particulier secretaris met complimenten. ‘In mijn hart wist ik dat Friso’s mama, prinses Mabel en de familie geen bezwaar hadden.’ Als dat anders was gebleken, zou De Vries het boek niet hebben uitgebracht. ‘Misschien ben ik niet realistisch, maar ik wil gewoon niet geloven dat het met Friso verkeerd gaat aflopen’.

  16 juli 2012 - 14:45