Controversieel kinderboek over prins Friso

Mireille de Vries-Numbi - Congolese van komaf - schreef nog voor het ongeluk van prins Friso een kinderboek over hem. De slimme prins uit het boek beleeft met broers Lex en Stijn van alles in een kasteel vol regels. De schrijfster 'Friso maakt ontbijt' - het eerste deel van wat later wellicht een serie wordt - is zich ervan bewust dat het wat controversieel is om nu met het boek te komen. Eerst had ze Friso de naam Frizz willen geven, maar na het ongeluk besloot ze om juist de echte naam te gebruiken. Een eerbetoon. Bovendien zegt de auteur in Trouw: 'Ik ga toch niet over de rug van een doodzieke prins geld verdienen! Juist niet. Dat we aan Friso blijven denken, dat is wat ik wil.'Twee maanden voor Friso zijn ski-ongeluk kreeg, bedacht De Vries dat ze haar boeken over de zoons van koningin Beatrix wilde laten gaan. Ze bewondert Nederland en het koningshuis: 'Net als de meeste Nederlanders zijn de leden van de koninklijke familie slim, stoer en toch heel bescheiden.' Ze koos Friso als hoofdpersoon in de hoop dat ze hem persoonlijk nog eens zou kunnen gaan vragen hoe zijn kinderjaren op het paleis waren geweest. 'Friso leek me benaderbaar, bijvoorbeeld omdat hij geen koning wil worden. Het leek me dat ik Willem-Alexander veel lastiger te spreken zou kunnen krijgen'.

Mireille de Vries-Numbi – Congolese van komaf – schreef nog voor het ongeluk van prins Friso een kinderboek over hem. De slimme prins uit het boek beleeft met broers Lex en Stijn van alles in een kasteel vol regels. De schrijfster ‘Friso maakt ontbijt‘ – het eerste deel van wat later wellicht een serie wordt – is zich ervan bewust dat het wat controversieel is om nu met het boek te komen. Eerst had ze Friso de naam Frizz willen geven, maar na het ongeluk besloot ze om juist de echte naam te gebruiken. Een eerbetoon. Bovendien zegt de auteur in Trouw: ‘Ik ga toch niet over de rug van een doodzieke prins geld verdienen! Juist niet. Dat we aan Friso blijven denken, dat is wat ik wil.’

Twee maanden voor Friso zijn ski-ongeluk kreeg, bedacht De Vries dat ze haar boeken over de zoons van koningin Beatrix wilde laten gaan. Ze bewondert Nederland en het koningshuis: ‘Net als de meeste Nederlanders zijn de leden van de koninklijke familie slim, stoer en toch heel bescheiden.’ Ze koos Friso als hoofdpersoon in de hoop dat ze hem persoonlijk nog eens zou kunnen gaan vragen hoe zijn kinderjaren op het paleis waren geweest. ‘Friso leek me benaderbaar, bijvoorbeeld omdat hij geen koning wil worden. Het leek me dat ik Willem-Alexander veel lastiger te spreken zou kunnen krijgen’.

Eind april stuurde De Vries een proefexemplaar naar het paleis. Al op 2 mei kreeg ze antwoord van Beatrix’ particulier secretaris met complimenten. ‘In mijn hart wist ik dat Friso’s mama, prinses Mabel en de familie geen bezwaar hadden.’ Als dat anders was gebleken, zou De Vries het boek niet hebben uitgebracht. ‘Misschien ben ik niet realistisch, maar ik wil gewoon niet geloven dat het met Friso verkeerd gaat aflopen’.