Constantijn praat over kunst

Op kasteel Drakensteyn, waar de kinderen van Beatrix en Claus opgroeiden, stonden veel beelden van kunstenaars. Koningin Beatrix kocht ze destijds aan. Daar mochten de drie zoons gewoon in klimmen, horen we prins Constantijn zaterdag zeggen. Met zijn broers deed bij graag Jantje Beton na op een sculptuur in de tuin. ‘Mijn moeder was daarin wel tolerant ja.’ Hij praat met de AVRO vanwege de opening van het Stedelijk Museum Amsterdam, waarvan de prins sinds april 2009 lid van de raad van toezicht is. Samen met de cameraploeg bezocht de prins het museum voor een voorbezichtiging. Niet alles mocht toen al bekeken worden, werd hem benadrukt. De jongste zoon van de koningin en wijlen prins Claus ging toch op onderzoek uit achter deuren die gesloten moesten blijven.

Behalve over het Stedelijk Museum, dat op 22 september door koningin Beatrix heropend wordt, praat Constantijn over zijn liefde voor moderne kunst. Onlosmakelijk daaraan verbonden is zijn opvoeding. Verhalen over het gezinsleven komen dan ook aan bod. Hij vertelde op een informele manier hoe hij ook opgegroeid is met kunst. ‘Wij hadden thuis veel moderne kunst, naast natuurlijk de vele afbeeldingen van verre voorvaderen.’

Het interview dat Andrea van Pol van AVRO’s Kunstuur met de prins had, is zaterdag te zien om 17.00 op Nederland 2. Een uur daarvoor opent de moeder van de prins het Stedelijk Museum Amsterdam.