Constantijn eert zijn vader

Prins Constantijn reikte vanmiddag in het Paleis op de Dam de ‘Grote’ Prins Claus Prijs uit. De burgerzaal van het Koninklijk Paleis wordt hiervoor jaarlijks door de koningin ter beschikking gesteld. Voor de gelegenheid is het omgetoverd tot een heus Koninklijk Theater. In Constantijn’s toespraak werden de idealen van prins Claus geëerd: ‘Dictaturen vrezen het meest de onafhankelijke geest die verandering durft na te jagen en anderen kan inspireren. Mijn vader zag tijdens zijn jaren onder dictaturen in Duitsland en in de Dominicaanse Republiek, dat ook een enkeling het verschil kan maken. Vandaag eren wij in zijn geest het buitengewone werk van organisaties en artiesten die met cultuur nieuwe paden banen voor hoop en ontwikkeling.’

Foto: Prins Claus Fonds

Behalve de koningin en prins Constantijn was ook diens mede-erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, prins Friso aanwezig, samen met hun vrouwen, de prinsessen Laurentien en Mabel. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima gaven acte de présence.
De Grote Prins Claus Prijs is de hoofdprijs van elf prijzen die jaarlijks worden toegekend aan culturele koplopers in ontwikkelingslanden. Het zijn vaak moedige, betrokken mensen die onder moeilijke omstandigheden voor hun ideeën uitkomen en een inspiratiebron zijn voor hun omgeving. Chimurenga is de winnaar van deze hoofdprijs, een Pan-Afrikaanse publicatie over cultuur, kunst en politiek. Aan de prijs is 100.000 euro gekoppeld.
De prijs is in 1997 in het leven geroepen en werd steevast door de naamgever uitgereikt. Tegenwoordig wisselen de zoons van wijlen prins Claus deze taak af. Dit jaar viel de eer te beurt aan jongste zoon Constantijn.