Placeholder

Co-prins Hollande van Andorra niet op euromunt

Er is geen plaats voor François Hollande op de euro’s die het prinsdom Andorra vanaf 1 januari 2014 mag uitgeven. Hollande is behalve president van Frankrijk ook co-prins van het ministaatje dat ligt ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje. Het is tegenwoordig vooral een symbolische functie die wordt gedeeld met de bisschop van het Catalaanse Urgell, Joan Enric Vives Sicilia.

In 1278 is bepaald dat Andorra gezamenlijk geregeerd wordt door de bisschop van Urgell en de graaf van Foix. De rechten van de Franse graaf zijn in de loop der tijden overgegaan op de Franse koningen en vervolgens op de Franse presidenten. Andorra heeft daardoor als enige van de monarchieën een gekozen prins, maar wel een die wordt gekozen door de bevolking van het buurland.

Alle Europese vorstendommen die eigen geld uitgeven, hebben het staatshoofd op een of meerdere munt staan. Dat geldt ook voor Monaco en het Vaticaan die dankzij een bijzondere overeenkomst met de eurolanden een beperkt aantal eigen euros mogen uitgeven. Andorra gebruikte voor de invoering van de eenheidsmunt Spaanse peseta’s en Franse francs en kent sinds 2002 de euro als wettig betaalmiddel.

Prijsvraag

Het prinsdom mag nu ook eigen euromunten laten slaan. De regering heeft woensdag in het staatsblad een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van de munten, waaraan alle inwoners van 18 jaar en ouder mogen meedoen. Op het geldstuk van 2 euro – bij uitstek de munt waarop de co-prinsen hadden kunnen worden afgebeeld – komt het staatswapen, zo is al bepaald. Het regeringsgebouw Casa de la Vall komt op het 1 euro stuk.

Romaanse kunst is het thema voor de munten van 10, 20 en 50 cent, en landschappen, natuur, fauna en flora kunnen worden afgebeeld op de kleinste nominaties van 1, 2 en 5 cent. De winnende inzendingen worden op 27 mei bekendgemaakt en als de EU instemt met de ontwerpen kan in september met de productie worden begonnen.