×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Charles twijfelt over wetswijziging voor kleinkind

  Britse kroonprins ziet haken en ogen bij aanpassen opvolgingswet

  Charles twijfelt over wetswijziging voor kleinkind

  De Britse prins Charles zou kritiek hebben geuit op te wijzigen regels rondom de opvolging van de troon. De Britten spelen al langer met het idee om de wet op de successie aan te passen, maar nu Kate in verwachting is lijkt alles in een stroomversnelling te gaan. Een van de onderdelen die aangepast zal worden, is dat een jongetje voor zijn oudere zus zou gaan. Als Kate en William in deze oude situatie een dochter zouden krijgen en later wordt er nog een zoon geboren, dan schuift de dochter een plekje naar beneden. In de nieuwe situatie zou de eerstgeborene, ongeacht het geslacht, voorop komen. Daar kan prins Charles zich naar verluidt in vinden. Hij zou echter zijn onvrede tegen een functionaris van het kabinet hebben laten ontvallen over een ander punt. Bij de aanpassingen in de opvolgingswet wil men namelijk ook de regel schrappen om Rooms-Katholieken uit te sluiten voor de troon. Nu is het zo dat iemand de rechten op de troon verliest wanneer er getrouwd wordt met een katholieke man of vrouw. Aanstaande grootvader Charles wil dat die regel juist gehandhaafd blijft. Hij zou het ongepast vinden als in de toekomst een katholiek opgevoede troonsopvolger het land gaat regeren, omdat een van de bijbehorende functies juist het hoofd van de Anglicaanse kerk is. Dat rijmt niet met zijn of haar opvoeding.
  Ook wordt gezegd dat de prins vragen heeft gesteld over de wijze waarop adellijke titels worden doorgegeven. Nu kan dat alleen in mannelijke lijn. Uiteindelijk zal een hypothetische oudste dochter van William en Kate op deze manier alsnog minder titels aan haar kinderen doorgeven dan haar jongere broer(s), hoewel zij de troonsopvolger zou worden. De regering heeft plannen om ook in vrouwelijke lijn adellijke titels te gaan doorgeven.

  Clarence House, de woordvoerders van prins Charles, laten weten niet te reageren op gesprekken die in privésfeer hebben plaatsgevonden.

  7 januari 2013 - 13:19