Placeholder

Charles twijfelt over wetswijziging voor kleinkind

De Britse prins Charles zou kritiek hebben geuit op te wijzigen regels rondom de opvolging van de troon. De Britten spelen al langer met het idee om de wet op de successie aan te passen, maar nu Kate in verwachting is lijkt alles in een stroomversnelling te gaan. Een van de onderdelen die aangepast zal worden, is dat een jongetje voor zijn oudere zus zou gaan. Als Kate en William in deze oude situatie een dochter zouden krijgen en later wordt er nog een zoon geboren, dan schuift de dochter een plekje naar beneden. In de nieuwe situatie zou de eerstgeborene, ongeacht het geslacht, voorop komen. Daar kan prins Charles zich naar verluidt in vinden. Hij zou echter zijn onvrede tegen een functionaris van het kabinet hebben laten ontvallen over een ander punt. Bij de aanpassingen in de opvolgingswet wil men namelijk ook de regel schrappen om Rooms-Katholieken uit te sluiten voor de troon. Nu is het zo dat iemand de rechten op de troon verliest wanneer er getrouwd wordt met een katholieke man of vrouw. Aanstaande grootvader Charles wil dat die regel juist gehandhaafd blijft. Hij zou het ongepast vinden als in de toekomst een katholiek opgevoede troonsopvolger het land gaat regeren, omdat een van de bijbehorende functies juist het hoofd van de Anglicaanse kerk is. Dat rijmt niet met zijn of haar opvoeding.
Ook wordt gezegd dat de prins vragen heeft gesteld over de wijze waarop adellijke titels worden doorgegeven. Nu kan dat alleen in mannelijke lijn. Uiteindelijk zal een hypothetische oudste dochter van William en Kate op deze manier alsnog minder titels aan haar kinderen doorgeven dan haar jongere broer(s), hoewel zij de troonsopvolger zou worden. De regering heeft plannen om ook in vrouwelijke lijn adellijke titels te gaan doorgeven.

Clarence House, de woordvoerders van prins Charles, laten weten niet te reageren op gesprekken die in privésfeer hebben plaatsgevonden.