Charles en Camilla vieren achtste trouwdag

Het is een feestelijke dag voor prins Charles en zijn vrouw Camilla. De prins van Wales en de hertogin van Cornwall vieren dinsdag dat ze 8 jaar getrouwd zijn. Volgens het tijdschrift Hello! wordt het een feestje achter gesloten deuren. De Britse troonopvolger en Camilla kenden elkaar al 35 jaar toen ze op 9 april 2005 het jawoord gaven. Ze zouden dat eigenlijk een dag eerder doen, maar vanwege de uitvaart van Johannes Paulus II op 8 april werd de ceremonie verplaatst naar de 9e. Vanuit Nederland waren prins Constantijn en prinses Laurentien te gast op het huwelijk. De moeder van Charles, koningin Elizabeth, was niet aanwezig bij het burgerlijk huwelijk, naar verluidt omdat ze dat in haar rol als hoofd van de Anglicaanse kerk niet passend vond. Wel gaf ze na afloop een receptie voor het bruidspaar in Windsor Castle.

Camilla heeft na het huwelijk de titel hertogin van Cornwall gekregen. Prins Charles is naast prins van Wales ook hertog van Cornwall. Hoewel ze hier na haar huwelijk wel recht op had, heeft Camilla niet de titel prinses van Wales aangenomen, omdat Charles’ eerste echtgenote Diana onder het Britse volk nog altijd bekend staat onder die titel. Ook zal Camilla nadat Charles de troon bestijgt niet koningin worden, maar prinses-gemaal.

Ontmoeting

Toen de twee elkaar begin jaren 70 ontmoetten had de 22-jarige Charles al heel wat vriendinnetjes versleten. Hoewel Camilla in koninklijke kringen niet als geschikte echtgenote voor de toekomstige koning werd gezien, kregen ze een relatie. Deze liep stuk nadat Charles in 1972 in militaire dienst naar het buitenland werd uitgezonden. Camilla verloofde zich met de legerofficier Andrew Parker Bowles en in 1973, ze was toen 26, trouwde ze met hem.

Charles en Camilla bleven vrienden, ook nadat Charles in 1977 Diana Spencer ontmoette en in 1981 met haar trouwde. In 1986 sloeg de vonk opnieuw over. Camilla scheidde uiteindelijk in 1995 en Charles een jaar later, nadat hij en Diana in 1992 al officieel uit elkaar gingen. Diana verklaarde in een interview met de BBC in 1995 over de affaire dat ‘er drie in dit huwelijk waren’.

Eind jaren 90, na de dood van Diana in 1997, werd de relatie van Charles en Camilla steeds meer geaccepteerd en in 1999 werden ze voor het eerst samen gefotografeerd. In februari 2005 werd hun verloving bekendgemaakt.