Placeholder

Ceremoniemeester bang voor ‘Koningin’

‘De Koning’ riep ceremoniemeester Willem Cosijn dinsdag met luide stem en en paar goed geoefende tikken op een speciaal houten blokje om de aankomst van koning Willem-Alexander aan te kondigen in De Nieuwe Kerk. Een spannend moment voor Cosijn, verklapte minister-president Mark Rutte donderdagmiddag tijdens een toespraak in diezelfde kerk. Cosijn was bang dat hij uit macht der gewoonte ‘de Koningin’ zou zeggen. Maar dat gebeurde niet.

Cosijn, die donderdag ook bij de bijeenkomst in de kerk aanwezig was, toonde zich uiterst tevreden over het verloop van de plechtigheid en van de inhuldigingsdag zelf. Als ceremoniemeester was hij in belangrijke mate van de kant van het hof verantwoordelijk voor de gang van zaken. Het was zijn laatste grote klus. ‘Waanzinnig gaaf’, zo omschreef hij het tijdens de voorbereiding. In de zomer verlaat Cosijn na ruim 6 jaar het hof om als diplomaat aan de slag te gaan in Sydney.

Als Cosijn de fout was ingegaan, dan had hij zich overigens in goed gezelschap bevonden. Prinses Beatrix moest zelf ook wennen aan haar nieuwe aanspreektitel, zo bleek dinsdagavond toen premier Rutte eerste haar en vervolgens de nieuwe koning toespraak. Op het ‘Majesteit’ van Rutte reageerde Beatrix, om zich op hetzelfde moment te realiseren dat niet zij maar haar zoon werd bedoeld.